Parkolás

2017. június 16-tól a parkoló automatákból is lehet jegyet váltani!

Tisztelt Balatonföldvári Polgárok!

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy Balatonföldvár Önkormányzati Képviselő-Testületének 7/2017 (III.22.) rendelete (továbbiakban rendelet) alapján 2017. május 01-től több lépcsőben fizető parkolási rendszer kerül bevezetésre.

A parkolási rendszeren belül 3 fizető Zóna kerül kialakításra.

I. zóna (kiemelt övezet): Vasúti sínpálya északi oldalán a Fesztivál tértől a volt vízmű telepig (26/2.hrsz-ig) terjedő utcai terület azon része, ahol a parkolás lehetősége táblával ki van jelölve.

A zóna üzemideje: május 01-től – szeptember 30-ig naponta 09 órától – 21 óráig.

(A zónában jelenleg parkoló kialakítási munkák folynak. Az ez évi üzemidő induló napja május 01 naptól eltérő lehet)

II. zóna – Önálló önkormányzati parkoló: 26/2 hrsz. (volt vízmű iroda a Somogyi B. utcán)

A zóna üzemideje: május 01-től – szeptember 30-ig naponta 09 órától – 21 óráig.

III. zóna – Strandi parkoló övezet: Balatonföldvár Keleti strand bejáratától mindkét irányban 300 m hosszan terjedő, út melletti táblával kijelölt terület illetve a Balatonföldvár Nyugati strand előtt az út melletti táblával kijelölt terület, valamint a strand melletti parkoló.

A zóna üzemideje:  június 01-től – augusztus 31-ig. naponta 09 órától – 21 óráig.

A zónák kialakítása megtekinthető ITT.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által biztosított mobilparkolási rendszert SMS-sel, telefonhívással vagy mobil applikációval lehet használni. A rendszerről részletes leírást találnak a www.nemzetimobilfizetes.hu/articles/view/parkolasi-utmutato-ugyfeleink-reszere  weboldalon.

Az előre megváltható parkolójegyek használata egyszerű: a parkolás megkezdésekor kis jegyrészek kitépésével kell bejelölni az aktuális dátumot és időt, majd ki kell rakni kívülről, jól látható helyre a műszerfalra.

A három díjfizető zónában eltérő mértékű óránkénti díjat kell fizetni.  Az I. zónában  350 Ft-ot, a II.  zónában 300 Ft-ot, míg a III. zónában 200 Ftot.

Az előre megváltható jegyek a könnyebb azonosíthatóság miatt zónánként különböző színűek.

I. zóna: piros, II. zóna: kék, III. zóna: narancssárga.

A fizető parkolókban a legrövidebb (minimum) várakozási idő mobilfizetés esetén 15 perc, előre váltott és a gépjárművezető által érvényesített jegy esetén 30 perc.

Az előre megváltott jegynél a zónákban a 30 perc vagy az annál rövidebb várakozáshoz a felező jegyet (1 órai jegy /egész jegy/ fele) is igénybe lehet venni, ami a I. zónában (piros): 175 Ft, a II. zónában (kék) 150 Ft, a III. zónában (narancssárga) 100 Ft.

A II. zóna (kék) és a III. zóna (narancssárga) esetében, ha egész nap a zónákban parkol, napijegyet is válthat, amelynek ára a II. zónában 1500 Ft, míg a III. zónában 1000 Ft.

Az I. zónában (piros) napijegy nincs.

Amennyiben parkolójeggyel 1 óránál több időre vesznek igénybe parkolóhelyet, egyidejűleg több jegyet kell érvényesíteni. Ebben az esetben mindegyik jegyet UGYANAZZAL AZ IDŐPONTTAL kell érvényesíteni, mint amikor a parkolást megkezdte.

A parkolójegy értékesítő helyek listája 04.30-tól elérhető a www.balatonfoldvarinonprofitkft.hu oldalon.

A díjszabások egységesen a várakozó helyeket személygépkocsival,  3.5 tonna alatti tgk-val. és       (3 kerekű) motorkerékpárral igénybevevőkre vonatkoznak. 3.5 tonna feletti gépjárművel a várakozóhelyek nem vehetők igénybe.

Mentességek, kedvezmények:

Díjmentesen várakozhatnak valamennyi parkolóban – meghatározott egyéb feltételek mellett- a rendvédelem, az OMSZ, a helyi önkormányzat gépjárművei illetve a mozgáskorlátozottat szállító gépjármű, a kétkerekű és a segédmotor-kerékpár, és a diplomáciai mentességet élvező személyek  hatósági jelzéssel ellátott gépjárműve.

A leendő földvárkártya birtokosok – külön eljárási rend szerinti jogosultság igazolás mellett – a III. zónában (strandi övezet) a parkolást díjmentesen vehetik igénybe.

A földvárkártyáról bővebben a www.foldvarkartya.hu oldalon tájékozódhatnak.

Amennyiben valaki nem fizeti meg a parkolási díjat, annak az egy órai parkolás árán kívül pótdíjat is kell fizetnie. A pótdíj mértékének meghatározása az 1988. évi I. törvény alapján történik. A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két  órai  várakozásra számított várakozási díj, azaz az adott várakozási zónában érvényes egy órai várakozási díj tizennégyszeres összege. A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon túli befizetés esetén az adott parkolási zónában érvényes egy órai várakozási díj negyvenszerese.

A pótdíjat a pótdíjfizetési felszólításhoz mellékelt csekken, illetve az üzemeltető 11743040-27300499-00000000 számlaszámú számlájára történő banki átutalással, lehet megfizetni.

A pótdíj ÁFA mentes.

A parkolási rendszerrel, szolgáltatással kapcsolatos észrevételek, panaszok írásban, postai úton vagy személyesen nyújthatók be az üzemeltető Balatonföldvári Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatánál: 8623.Balatonföldvár, Petőfi S u. 9. szám alatt.

Ügyfélfogadás: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök: 9-12 és 13-16-ig, illetve Péntek: 9-12-ig.

További elérhetőségek: Tel.: 06 20 492-2820,  E-mail: ugyfelszolgalat@bknkft.hu

Kérem tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét és betartását.

Kiss Tibor ügyvezető

Balatonföldvári Nonprofit Kft.

Hozzászólások lezárva.