Parkolás

Balatonföldvár Önkormányzat Képviselő-Testületének 7/2017 (III.22.) rendelete (továbbiakban rendelet) alapján 2017. május 01-től több lépcsőben fizető parkolási rendszert vezetett be.

A parkolási rendszeren belül 3 fizető Zóna került kialakításra.

I. zóna (kiemelt övezet): Vasúti sínpálya északi oldalán a Fesztivál tértől a volt vízmű telepig (26/2.hrsz-ig) terjedő utcai terület azon része, ahol a parkolás lehetősége táblával ki van jelölve. A zóna üzemideje: május 01-től – szeptember 30-ig naponta 09 órától – 21 óráig, illetve október 01-től április 30-ig naponta 09 órától – 18 óráig.

II. zóna – belvárosi parkoló övezet: Bajcsy – Zsilinszky u. két oldalán és a Vak Bottyán utca dél keleti részén kialakított táblával kijelölt terület, a Motel sétány két oldala, a Széchényi Imre utca Spur István utcához csatlakozó jobb oldala, a Spur István utca két oldala a Liszt Ferenc utca és a Kisfaludy utca kereszteződéséig, valamint a Petőfi utca 2 oldala, Kőröshegyi útról nyíló központi parkoló , városháza előtti parkoló, Camping utcában a Neptun társasházhoz vezető útig. A zóna üzemideje: május 01-től – szeptember 30-ig naponta 09 órától – 21 óráig.

III. zóna – Strandi parkoló övezet: Balatonföldvár Keleti strand bejáratától mindkét irányban 300 m hosszan terjedő, út melletti táblával kijelölt terület illetve a Balatonföldvár Nyugati strand előtt az út melletti táblával kijelölt terület, a strand melletti parkoló, valamint a Hunyadi utca két oldala. A zóna üzemideje:  június 01-től – augusztus 31-ig. naponta 09 órától – 21 óráig.

A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által biztosított mobilparkolási rendszert SMS-sel, telefonhívással vagy mobil applikációval lehet használni. A rendszerről részletes leírást találnak a www.nemzetimobilfizetes.hu/articles/view/parkolasi-utmutato-ugyfeleink-reszere weboldalon.

A három díjfizető zónában eltérő mértékű óránkénti díjat kell fizetni.

Parkolási övezet Üzemeltetési idő Várakozási díj óránként Várakozási díj napijegy
I. Kiemelt parkolási övezet Május 1 – szeptember 30.
9:00-21:00 óráig
450 Ft Nincs
I. Kiemelt parkolási övezet Október 1 – április 30.
9:00-18:00 óráig
300 Ft Nincs
II. Belvárosi parkolási övezet
(vasúti pályaudvar kivételével)
Május 1 – szeptember 30.
9:00-21:00 óráig
350 Ft 2.100 Ft
II. Belvárosi parkolási övezet
(vasúti pályaudvar)
Május 1 – augusztus 31.
9:00-21:00 óráig
350 Ft 2.100 Ft
III. Strandi parkolási övezet Június 1 – augusztus 31.
9:00-21:00 óráig
350 Ft 2.100 Ft

I. zóna: piros, II. zóna: kék, III. zóna: narancssárga.

A II. zóna (kék) és a III. zóna (narancssárga) esetében, ha egész nap a zónákban parkol, napijegyet is válthat, amelynek ára a II. zónában 2.100 Ft, míg a III. zónában 2.100 Ft.

Az I. zónában (piros) napijegy nincs.

A díjszabások egységesen a várakozó helyeket személygépkocsival, 3.5 tonna alatti tgk-val. és (3 kerekű) motorkerékpárral igénybevevőkre vonatkoznak. 3.5 tonna feletti gépjárművel a várakozóhelyek nem vehetők igénybe.

Mentességek, kedvezmények:

Díjmentesen várakozhatnak valamennyi parkolóban – meghatározott egyéb feltételek mellett- a rendvédelem, az OMSZ, a helyi önkormányzat gépjárművei illetve a mozgáskorlátozottat szállító gépjármű, a kétkerekű és a segédmotor-kerékpár, és a diplomáciai mentességet élvező személyek  hatósági jelzéssel ellátott gépjárműve.

A helyi lakosok, üdülőtulajdonosok, a vitorláskikötő hellyel rendelkezők, a térség lakói, balatonföldvári vállalkozások és a városban dolgozók jogosultságtól függően 15.000 Ft/20.000 Ft áron válthatnak Városkártyát, amellyel a fenti szolgáltatások térítésmentesen vehetők igénybe. A Városkártya igénylők köréről, igénylés menetéről és a további kedvezményekről bővebb tájékoztatás a www.foldvarkartya.hu oldalon található.

Amennyiben valaki nem fizeti meg a parkolási díjat, annak az egy órai parkolás árán kívül pótdíjat is kell fizetnie. A pótdíj mértékének meghatározása az 1988. évi I. törvény alapján történik. A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon belüli befizetés esetén az adott napon belül díjköteles időszakra és további két  órai  várakozásra számított várakozási díj, azaz az adott várakozási zónában érvényes egy órai várakozási díj tizennégyszeres összege. A pótdíj összege a pótdíj kiszabásának napját követő 15 napon túli befizetés esetén az adott parkolási zónában érvényes egy órai várakozási díj negyvenszerese.

A pótdíjat a pótdíjfizetési felszólításhoz mellékelt csekken, illetve az üzemeltető 11743040-27300499-00000000 számlaszámú számlájára történő banki átutalással, lehet megfizetni.

A pótdíj ÁFA mentes.

A parkolási rendszerrel, szolgáltatással kapcsolatos észrevételek, panaszok írásban, postai úton vagy személyesen nyújthatók be az üzemeltető Balatonföldvári Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatánál: 8623 Balatonföldvár, Erzsébet u. 50. szám alatt.

Ügyfélfogadás: Hétfő, Kedd, Szerda, Csütörtök: 9-12 és 13-16-ig, illetve Péntek: 9-12-ig.

További elérhetőségek: Tel.: 06 20 492-2820,  E-mail: ugyfelszolgalat@bknkft.hu

Kérem tájékoztatásunk szíves tudomásul vételét és betartását.

Kiss Tibor ügyvezető

Balatonföldvári Nonprofit Kft.

 

Rendelet módosítások

Parkolási rendelet módosítás

Parkolási rendelet módosítás

Parkolási rendelet módosítás

Parkolási rendelet módosítás

Parkolási rendelet módosítás

Parkolási rendelet módosítás

Parkolási rendelet módosítás

 

Hozzászólások lezárva.